Rameliana 2022!

Hommage till Povel Ramel 100 år!

Under Povelåret 2022 händer en mängd olika saker för att hylla Povel Ramel. Povel Ramel-sällskapet presenterar i samarbete med Ramnared Musik och med stöd av Musikverket en serie konserter med en mängd artister.

100-talet medverkande framför

100-talet sånger till Povels

100-årsjubileum.

Tre olika konserter i varje stad. Göteborg 19 mars, Stockholm 26 mars och Malmö 23 april. Se program, artister och biljetter här på hemsidan.

Ett ramelianskt videorama

Povel Ramel - en kort biografi

Povel Karl Henric Ramel, född 1 juni 1922 i Stockholm, död 5 juni 2007 på Lidingö, var en svensk friherre, text- och revyförfattare, kompositör, pianist, sångare, komiker och skådespelare.

Povel Ramel åstadkom en rik och mångsidig produktion av sånger, revyer och krogshower samt kom framförallt att kännetecknas av sina underfundiga låtar, fyllda med kluriga och halsbrytande texter tillsammans med stor musikalisk lekfullhet. Hans kännetecken var alltid tjockbottnade glasögon och varierande huvudbonader.

Ramels betydelse för svensk nöjes- och humorhistoria är stor. Underfundiga visor med kluriga och halsbrytande texter är ett signum för honom. Med en enastående rik och mångsidig produktion av sånger, revyer och krogshower har han satt djupa spår i svensk underhållning.
I sitt eget fack är han dock oöverträffad och har med sin ordglädje, musikaliska lekfullhet och lätta vansinne påverkat senare sångartister som Owe Thörnqvist, Robert Broberg, Stefan Demert och Totte Wallin. “Alla har vi krupit fram mellan Povel Ramels framtänder”, sa Gösta Ekman en gång. Även senare artister som The Hives och The Cardigans har låtit sig inspireras av Povels texter.

Povel Ramel-sällskapet bildades 2008 med syfte att verka för att artisten Povel Ramels konstnärliga gärning bevaras, sprids och hålls levande. Styrelsen har sitt säte i Stockholm och ordförande har sedan start varit radioprofilen Anders Eldeman. Sällskapet arrangerar seminarier, föreläsningar, kryssningar och föreställningar på temat Povel Ramel. Representanter från sällskapet delar årligen ut Karamelodiktstipendiet till en förnyare av det svenska språket eller för framstående gärningar inom musiken.

Läs mer om Povel Ramel på Povel Ramel-sällskapets hemsida.

Kontakt:

jensramnebro@hotmail.com

Ramnared Musik

Ramnared Musik i samarbete med Povel Ramel-sällskapet