Spelar i Malmö

Olof Ramel möter upp ’den enda affischen’ på gården framför rokokoslottet Övedskloster i Skåne. På detta fideikommisset har det bott Ramlar i rakt nedstigande led minst sedan 1700-talet. Någon av dessa herrar som bott där är på ett ungefär Povel Ramels farfarsfarfarsfar. Olof Ramel däremot har gift in sig på Övedskloster med Fanny Ramel som är uppvuxen på slottet. Det är hennes storebror som nu driver verksamheten. Fanny är teaterproducent och de bor nu i Uppsala men kommer alltsomoftast ner till Skåne. Tillsammans har de ordnat konserter på slottet där Olof sjungit sånger av sina favoriter bland de gamle vissångarna och revykungarna såsom Karl Gerhard, Hasse & Tage och naturligtvis Povel Ramel.

Sin grundutbildning inom humor, sång och skådespeleri har Olof i lundaspexen. Precis som Hasse Alfredsson. Där har han gjort många bejublade framträdanden både som skådespelare, humorist och sångare. Han har spelat i Kal P Dal – en rockmusikal, Musikalen Sällskapsresan på Cirkus i Stockholm där han hade tio olika roller och 14 byten, sjungit i Malmö Operans med mera. Inte minst så skriver gärna Olof pjäser, monologer och humorscener.

Förutom sång och skådespel är Olof en hängiven fågelskådare. Dagen efter besöket på Övedskloster var vindarna sådana att ett besök vid Laholmsbukten var ett måste. Det hade siktats mycket havsfågel längs västkusten dagarna innan. Så från gryning en grå och blåsig novemberdag satt han och spanade ut över havet i Kattvik utanför Båstad. Sicken lycka, kl. 10:24 drog den förbi, en SPETSBERGSGRISSLA. Det blev kryss nummer 458 för Olof. Det är inte lite det. Grattis!

Vad Olof kommer ta sig för på Rameliana 2022 den förmiddagen den 23 april i Malmö blir synnerligen spännande. Kanske sjunger han Siskorna i björken.

@oloframel @ornitokeri