Spelar i Malmö

@irisbergcrantz

Iris Bergcrantz möter upp på Far i hatten intill Moriskan i Malmö en Halloweenkväll. Dit promenerade hon hemifrån sina föräldrar pappa trumpetaren Anders Bergcrantz och mamma pianisten tillika kompositören Anna-Lena Laurin. Iris hade just lagt sista sången på en kommande skiva med egna arrangemang för stråk- och jazzkvartett med sånger av Olle Adolphsson. Iris bor numera i Köpenhamn och i Danmark är hon minst lika verksam som i Sverige.

Hon är uppväxt i Malmö, har studerat musik i Dublin och på jazzlinjen på Skurups folkhögskola. Där spanade hon dock mest på folkmusikerna och kunde inte riktigt bestämma om hon skulle stå på jazz- eller folkmusikbenet. Så på jazzlinjen i Skurup bildade hon folkmusikvokalkvartetten Åkervinda. De har man bland annat kunnat höra i Allsång på Skansen.

Senare fortsatte Iris på Musikhögskolan i Malmö med jazzinriktning. Iris har släppt flera skivor, både i eget namn och med Åkervinda. Häromåret kom även en mycket fin julskiva i folklig jazzstil bland annat tillsammans med sin mamma. Då hela familjen, syster och sambo också håller på med musik är de ibland ute och turnerar alla tillsammans. Naturligt nog har Iris fått del av mycket god musik från tidig ålder, det har hennes föräldrar sett till. Bland annat hade de en skiva som snurrade flitigt i hemmet.

Povel Ramels ”Har ni hört den förut?”, ni vet den med vitsen om hästen på ängen där hästen är poängen. Om Iris kommer sjunga den på Rameliana2022 är dock föga troligt, men stråkkvartetten Vindla kommer med och en jazzkvartett.

Moriskan i Malmö den 23 april. Väl mött.