Spelar i Göteborg

För många år sedan gjorde undertecknad ett vad med en vän, Magnus Persson om att lära oss 50 låtar av Evert Taube utantill på ett år. Vi kämpade tappert hela året med att pränta in texter och musik. För att hålla ångan uppe gjorde vi det inför publik då och då. Strax innan finalen träffade vi en yngling på bara några och 20. Han satt på en krog i Göteborg och sa sig vara trubadur. ”Kan du Tauben” frågade vi. ”Jag håller mest på med Bellman” sa han ”men visst, jag kan några Taube också”.

Vi frågade om han ville vara med på tävlingen vi kallade Taubebataljen. ”Kan jag väl”, sa han. ”Du ska kunna 50 sånger utantill”, sa vi. På studs skrev han ner en lista. Det slutade på nära ett 100-tal. ”Det är de jag kan utantill”, sa han. Vi häpnade. Han vann sedermera den där tävlingen, ytterst välförtjänt. Inte nog med att han kunde vartenda litet ord. Han kunde deklamera dem med yttersta precision och inlevelse. Och gitarrspelet var otroligt tjusigt, precist och så snyggt som värsta Andres Ségovia.

Christoffer Lindahl kom sedermera in på individuell linje på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med inriktning visor. Som den ende någonsin. Vidare gick han Masterutbildingen på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Christoffer gick verkligen in för konsten och visorna. Han lade sig till att ikläda sig vadlång rock och kråsskjorta till fördel för Bellmania då vissa visor också kräver en teatralisk visuell upplevelse. Otaliga äro de visartister som delat scen med hustrubaduren Christoffer ackompanjerade sig själv på sin Jesus Bellido-gitarr på den visklubb han tillsammans med kollegan Hanna Bendz, drivit i flera år på Valandshuset i Göteborg.

På Rameliana 2022 ska vi ska få höra honom sjunga det han är allra bäst på; Bellman, Birger Sjöberg och Evert Taube om än såsom Povelsk pastisch. Göteborg 19 mars.