Spelar i Malmö

Povel Ramels 100-årsjubileum ska firas på Moriskan i Malmö den 23 april 2022 med massor av artister. En av dem dyker glatt upp på Far i hatten inte långt därifrån, Miriam Aïda. Hon är mångsysslaren med rösten som sitt viktigaste verktyg. Hon har pratat om jazz i Sveriges Radio P2, har hon en studio i källaren där hon läser in ljudböcker och hon har presenterat på Malmö Live och lett allsång på Pildammsteatern i många år. Men Miriam har även sjungit i Allsång på Skansen. För det är som sångerska Miriam är mest hemma.

”Jag har bli’t biten, helt och hållet biten; den nya flugan som mig bet, den heter samba…” sjöng Povel Ramel första gången just i Malmö, på Södran nyårsafton 1948. Miriam kan säkert hålla med. Samba, bossa och jazz är hennes melodi så till den grad att hon åkte till Brasilien, spelade med brasilianska musiker i Rio de Janerio, lärde sig portugisiska och har översatt svenska visor. Bland annat delar av Den sista jäntan. Men på en annan skiva sjunger Miriam på bred och den allra vackraste skånskan sånger ur svensk vistradition.

Till exempel Får jag lämna några blommor vars text ni vet Povel Ramel lånat hälften utav. Mer av det lär vi få höra i Malmö den 23 april på förmiddagen.